NM 2025 arrangeres som vanlig i Trondheim, og det er ikke lenge før korps fra både øst, vest, sør og nord setter snuta mot trønderhovedstaden for vårens vakreste eventyr. Vi liker jo å ha hjemmepublikummet vår i ryggen når vi drar oppover, og tenkte å dele det vi vi mener er verdt å vite om årets NM! 

NM Janitsjar – kort fortalt

Oppstarten av NM janitsjar er noe ullent, da det i flere tiår har vært arrangert ulike mesterskapskonkurranser i landet som har samlet mange korps. Men ifølge nmjanitsjar.no kan et offisielt NM janitsjar spores tilbake til starten av 80-tallet, og i Trondheim fast siden 1990. NM for janitsjar er en konkurranse som hvert år samler hundrevis av korps, og rundt femtusen musikanter av alle slag i Trondheim. Konkurransen avholdes alltid helgen før palmesøndag, det vil si i mars/april. I år avholdes konkurransen 4. og 5.april. Det er 8 divisjoner totalt, fordelt etter nivå – elitedivisjon til 7.divisjon. Plassering i divisjon avhenger av korpsets prestasjoner året før, eller om korpset har kvalifisert seg til en divisjon. Korpsene får altså ikke velge divisjonen selv, men kan prøve seg på kvalifisering høsten før NM. Hver divisjon har 2 dommere, bortsett fra elitedivisjonen som har 3.

Divisjonene er fordelt over to dager, fredag og lørdag. Dette fordi det er såpass mange korps med, og alle må ha et ok lokale å spille i. Er man med i de to øverste divisjonene (elite og 1.) så får man spille i den gjeveste salen, nemlig Store Sal i Olavshallen, mens de resterende divisjonene spiller enten i Lille Sal, eller på lokaler på byens sentrale hoteller. Premieutdeling foregår alltid lørdag kveld som avslutning på hele arrangementet. Da kan man finne musikanter på Festkonsert i Store Sal, hvor selve premieutdelingen foregår, med underholdning av selveste Luftforsvarets Musikkorps. Det er selvfølgelig ikke plass til alle 5000 musikantene i Olavshallen, selv om den er diger, så kan mange musikanter kan også observeres i festlokalene på Royal Garden Hotel som viser liveoverføring av premieutdelinga. Er man ikke der er sjansen stor for å møte på musikanter på musikk-Norges favorittpub Krambua, eller i området rundt.

 

Spilletider

Greåker Musikkorps spiller i år på fredag 4.april kl. 15:14 (ja, det er faktisk såpass rigide klokkeslett). I år deltar vi i 1.divisjon, som er den nest høyeste divisjonen i NM Janitsjar. Vi får dermed spille i Store Sal, som er en stor motivasjon for mange 1.divisjonskorps til å gjøre det bra. Årets 1.divisjon er stappet med lokale høydepunkter, da både vi, Sarpsborg Janitsjarkorps og Borge Musikkorps er med i denne divisjonen! Sarpsborg Janitsjarkorps spiller rett etter oss, kl. 15:41, og Borge litt senere kl. 19:14. Fullstendige spilletider finnes her.

 

Livestreaming

Som tidligere år er det mulighet for å se fremføringene live via nettstreaming. Dette krever en opprettelse av konto og et abonnement som varer 1 måned av gangen. Ønsker du å følge NM fra et annet sted enn Olavshallen, så er BrassPass.tv nettstedet du må besøke og opprette dette. De viser live fra korpsene som spiller i Olavshallen, det vil si elitedivisjonen, 1.divisjon, 4.divisjon og 5.divisjon (de resterende divisjonene spiller på hoteller).

 

Opptak

Hvert år blir det gjort opptak av fremføringene under NM. Opptak finner du på Spotify ved å søke på «NM Janitsjar», og da kommer ulike «album» opp kategorisert etter årstall og divisjon. Ser du etter et bestemt år, korps eller divisjon er det lurt å ta med dette i søket. Du kan for eksempel høre fjorårets elitedivisjon her. Flere korps har også opptak av fremføringene på YouTube, og vår tidligere «juffer» Kristian har lastet opp flere av våre fremføringer, helt fra 2014 til 2019. Bare å fyre opp popkornmaskinen og sette av kvelden med litt tilbakeblikk før årets NM smeller i gang!

 

Repertoar

Har du hørt frasen «NM-musikk er jo bare plinkaplonk!» eller at konkurransemusikk bare skal være «spesiell»? Det kan til tider stemme ganske bra, men det er ikke akkurat sånn at det er om å gjøre å ha mest «plinkaplonk». Det som derimot er mest om å gjøre, er å vise frem mange sider ved korpsets kvaliteter. Jo høyere oppe i divisjonene man er, jo mer utfordringer forventes det at korpset skal vise at de mestrer. Derfor må mange korps velge musikk som kan høres litt «avansert» ut for et utrent øre. Men i en konkurranse med hundrevis av korps er det et helt hav av ulikt repertoar, og man finner garantert noe man kan like, i alle divisjoner! Mye NM-repertoar er programmusikk – musikk som skal beskrive noe. Og det er ikke måte på hvilke beskrivelser og reiser musikken i NM kan ta deg med til. Ofte kan man få mye igjen av å høre på programmusikk ved å vite litt om stykkene på forhånd, og hva de beskriver. Vi i Greåker har allerede laget en guide til vårt NM-repertoar, der vi blant annet skriver om hva slags «reise» Traveler (David Maslanka) skal ta lytteren med på. Har du ikke lest den, så anbefaler vi å klikke deg innom og få med deg historien bak. Her kan du også lese litt om Festival Overture av Fredrikstad-komponisten Egil Hovland.

 

Følg med

Mange av korpsene som reiser til Trondheim er å følge på sosiale medier, og mange er veldig aktive på å vise frem denne perioden og oppholdet i trønderhovedstaden. Det kan være gøy å følge med bak kulissene, og man blir kjent med korpsene på en annen måte. Vi anbefaler selvfølgelig å følge oss i Greåker både på Facebook og Instagram (greakermusikkorps), og prøver å være aktive på å vise vår ferd mot NM og hva som skjer der oppe. Vi blir selvfølgelig alltid glade for alle som følger oss, ønsker lykke til og heier♥

 

Da er du klar for NM Janitsjar 2025!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.